Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2026
Η πολυσυλλεκτική γκαλερί XeniArtSpace, παρουσιάζει την αριστουργηματική έκθεση Women in Focus, η οποία σκιαγραφεί τη γυναικεία μορφή. H σπάνια και υψηλής αισθητικής φωτογραφική εμπειρία εξερευνά τη γυναικεία παρουσία μέσα από τον φακό μερικών από τους σημαντικότερους και πιο εμβληματικούς φωτογράφους του 20ού αιώνα.
Η καθηλωτική εικαστική αφήγηση Women in Focus, αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία της εικόνας, της επιθυμίας, της ταυτότητας και της θηλυκότητας. Μέσα από το φακό θρύλων της φωτογραφίας, η γυναίκα αποκαλύπτεται ως μούσα, σύμβολο, δύναμη, μυστήριο και πολιτισμικό αποτύπωμα, σε σπουδαία φωτογραφικά έργα που καθόρισαν τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα.
Η γυναίκα δεν αποτυπώνεται απλώς ως θέμα, αλλά ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και αντανάκλαση μιας ολόκληρης εποχής. Από τη σαγηνευτική τόλμη και την ακαταμάχητη ματιά του Helmut Newton, μέχρι την εκλεπτυσμένη και διαχρονική κομψότητα των Richard Avedon και Irving Penn, την ποιητική αμεσότητα του Henri Cartier-Bresson και την αριστοκρατική αισθητική των Horst P. Horst και Cecil Beaton, η έκθεση συνθέτει έναν συναρπαστικό κόσμο εικόνων που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα και έχουν καθορίσει στην ιστορία της φωτογραφίας.

Σε αυτή την εικαστική ωδή στη θηλυκότητα, συμμετέχουν και άλλοι σπουδαίοι δημιουργοί, όπως οι Ruth Bernhard, Flor Garduño, Robert Mapplethorpe, Terence Donovan, Rudolf Koppitz και Sebastião Salgado, καλλιτέχνες που επαναπροσδιόρισαν τη σχέση ανάμεσα στην εικόνα και το συναίσθημα.
Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε από την ανάγκη να επανασυνδεθούμε με εικόνες που ξεπερνούν την αισθητική αξία και μετατρέπονται σε φορείς μνήμης, ταυτότητας και πολιτισμικής έκφρασης, δημιουργώντας έναν βαθιά προσωπικό διάλογο ανάμεσα στο έργο και τον θεατή.
Όλα τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Vadim Levin, ενός από τους σημαντικότερους και πιο αφοσιωμένους συλλέκτες φωτογραφίας του 20ού αιώνα. Φωτογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, ο Levin έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διατήρηση και ανάδειξη της παγκόσμιας κληρονομιάς των μεγάλων δημιουργών της φωτογραφίας.
Η Επιμελήτρια, Συλλέκτρια και Ιδρύτρια της γκαλερί XeniArtSpace, κα Xenia Kulbachevskaya, τονίζει ότι η γυναίκα του 20ού αιώνα δεν ήταν ποτέ μια στατική εικόνα. Υπήρξε μυστήριο, δύναμη, επιθυμία, ελευθερία και αντανάκλαση μιας ολόκληρης εποχής, αναφέρει. Μέσα από τον φακό των μεγάλων δημιουργών, η γυναίκα μεταμορφώνεται, γίνεται μούσα, πρόκληση και καθρέφτης της κοινωνίας. Αυτό που με συναρπάζει, σε αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι εξακολουθούν να έχουν φωνή, να προκαλούν συναίσθημα, σκέψη και σιωπηλή ένταση. Κάθε έργο μοιάζει σαν να κουβαλά τη δική του ιστορία, αφήνοντας τον θεατή όχι απλώς να παρατηρεί, αλλά να συνδέεται με την εικόνα, καταλήγει η Xenia Kulbachevskaya.

Η XeniArtSpace προσκαλεί το κοινό να ζήσει τη μοναδική εικαστική εμπειρία Women in Focus, μια σπάνια συνάντηση με τους τιτάνες της φωτογραφίας, των οποίων οι εικόνες συνεχίζουν να καθορίζουν την έννοια της ομορφιάς και της σύγχρονης οπτικής έκφρασης.
Η έκθεση, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, καθώς περιλαμβάνει γυμνές φωτογραφίες.
Women in Focus
XeniArtSpace | Trilogy Plaza Λεμεσός
13 Μαΐου – 19 Σεπτεμβρίου 2026
Τετάρτη - Παρασκευή: 16:00 – 20:00
Σάββατο: 12:00 – 17:00
Είσοδος: Ελεύθερη E: info@xeniartspace.com | Τ: +357 99980009 Web: xeniartspace.com | Instagram: @xeniartspace
-
XeniArtSpace
13 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 2026
Σχετικά
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
«Οι Μύθοι της Κύπρου» ταξιδεύουν στο όμορφο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού όπου για τις ανάγκες της έκθεσης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό εκθεσιακό χώρο.
Μέριλιν Μονρόε: Δύο νέες εκθέσεις γιορτάζουν την καλλιτέχνιδα πίσω από τον «μύθο»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού, το BFI και η National Portrait Gallery καλούν το κοινό να επαναξιολογήσει την Μονρόε ως τη «δημιουργό της δικής της εικόνας».
Θάλασσα, Ουρανός και Γη: Έκθεση του Πόλυ Γερολεμίδη στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκροτείται ως ένα στοχαστικό εικαστικό σύνολο, όπου το τοπίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικόνα, αλλά ως πεδίο εμπειρίας και εσωτερικής παρατήρησης
Πέραν των 150 εκδηλώσεων στη Βενετία για την Μπιενάλε
Στη Βενετία έχουν προγραμματιστεί 158 εκδηλώσεις για 470 καλλιτέχνες, επιλεγμένους από σύνολο 1.841 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από 48 διαφορετικές χώρες
Διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης σε έκθεση Λεμεσό από την Kapopoulos Fine Arts
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές επιδόσεις το “20th Century Cypriot Art” Sale της Cypria Auctions
Ισχυρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε έργο του Πολ Γεωργίου - Νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη